(0)
 • Author: admin
 • Created: 11/10/2022 16:49
 • Updated: 11/10/2022 18:32
Categories:

Copy the following HTML iframe code to your website:

 • Distance Instructions
Label
 • Distància 11 km
 • Durada 2 h 12 min
 • Velocitat 2.7 km/h
 • Altitud mín. 901 m
 • Altitud màx. 1222 m
 • Ascens 753 m
 • Descens 762 m

1. Coll Tallat

Altitud: 1135 m

2. Puig Cornador

Altitud: 1186 m

El Puig Cornador de 1.229 metres, es troba al municipi de Les Llosses, a la comarca del Ripollès. Situada al sector meridional del terme, a ponent de Santa Margarida de Vinyoles (una hora a peu) i a llevant del Puigdon. Des del capdamunt del cim s'observen unes bones vistes de la contrada, ja que es tracta d'uns dels punts més enlairats del sector. Les vistes a migdia abarquen el Lluçanès, Montserrat i el Montseny, mentre que a l'est es pot intuir el Puigsacalm i les serres transversals. Les principals vies d'accés són des del poble d'Alpens pel GR-1 i el sender de petit recorregut PR-50 o bé des de Les Llosses, pel GR-1 des de Torrats o pel PR-50 des de Santa Maria de les Llosses. Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC. (Viquipèdia)

3. Bosc de boix grèvol

Altitud: 1189 m

El boix grèvol (Ilex aquifolium en nomenclatura botànica) se´l coneix per ser aquesta planta de boles vermelles i fulles punxagudes de color verd intens que tant decora les nostres llars durant les festes nadalenques. Aquest ús massiu durant aquestes dates ha fet que la planta actualment es trobi, en efecte, en perill d´extinció. Afortunadament, això ha fet, que la recol.lecció als boscos estigui, actualment, molt controlada. Una altra de les principals característiques d´aquest arbust, és que es tracta d´una espècie dioica. És a dir: hi ha plantes mascles i plantes femelles, essent aquestes darreres les que donen els tan apreciats fruits vermells. La fusta de Boix Grèvol és també molt apreciada principalment per a fabricar mobles, ja que aquesta és molt densa i dura. De l´escorça, un cop cuita i fermentada, s´obté la famosa “lliga” (pegament), usada en tècniques ancestrals per a caçar ocells.

4. Panoràmica

Altitud: 1135 m

5. Intersecció

Altitud: 1136 m

6. Seguim PRC-50 direcció les Llosses

Altitud: 1122 m

Les Llosses és el municipi de més extensió de la comarca del Ripollès. Està situat al sud-oest de Ripoll, entre la riera de Merlés i el riu Ter. El terme municipal inclou la colònia de la Farga de Bebié i els antics municipis de Palmerola i Viladonja, annexionats el 1991 i el 1974, respectivament.[2] A sud-oest hi ha l'enclavament de la Rovira de Baix (3,31 km²) que és dins del terme de Borredà, al Berguedà i la província de Barcelona. El poblament és disseminat. L'únic nucli agrupat és la colònia de la Farga de Bebié que és compartit amb Montesquiu, a la comarca d'Osona.

7. Dreta a Santa Margarida de Vinyoles

Altitud: 1161 m

8. Santa Margarida de Vinyoles

Altitud: 1158 m

Santa Margarida de Vinyoles és una església del municipi de les Llosses inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es tracta d'un edifici de planta rectangular, molt modificat, d'una nau sobrealçada i coberta amb volta de canó, amb l'interior en disposició abarrocada i amb motllures de guix, i un campanar de torre posterior. Té afegit a una banda la sagristia i l'altra l'antiga casa d'ermitans. De l'edificació que el precedí, d'època romànica tardana, en resta el cos que s'allarga per darrere al santuari actual, amb un portal de dovelles mitjanes i una finestreta d'arc de mig punt. A principis del segle XXI la casa d'ermitans resta abandonada i l'església es troba en estat ruïnós. Història El santuari de Santa Margarita de Vinyoles, situat més amunt del castell i documentat des del s. XIII, correspon a l'antiga capella del castell. L'edifici actual fou bastit el 1854 amb motiu d'un vot popular fet durant una epidèmia de còlera. Referències «Santa Margarida de Vinyoles». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 24 agost 2014]. A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Santa Margarida de Vinyoles Bases d'informació GEC: 0059161