Santa Maria de Merlès per la Costa de la Cavalleria

Circular que ens porta a la Vall de Merlès, allà on la vall s’eixampla i on s’hi assenta el nucli de Santa Maria de Merlès, amb les antigues masoveries, fàbriques i molins que aprofitaven la força de l’aigua de la riera per funcionar, deixant-nos entreveure un passat més viu.
Compartiu aquesta ruta ;)

Itinerari

Circular que ens porta a la Vall de Merlès, allà on la vall s’eixampla i on s’hi assenta el nucli de Santa Maria de Merlès, amb les antigues masoveries, fàbriques i molins que aprofitaven la força de l’aigua de la riera per funcionar, deixant-nos entreveure un passat més viu.

Circular que també podem fer com a passejada, només per l’entorn de la Riera de Merlès, espai de gran interès natural, iniciant-lo a Santa Maria de Merlès tot seguint les marques grogues de la senyalització vertical que trobarem en un racó del nucli i que ens portarà al pont de Sant Martí de Merlès.

Fem l’inici del camí al punt quilomètric 15,1 de la carretera BV-4401 que va de Prats de Lluçanès a Navàs; Trobem un trencall a mà dreta que només entrar-hi ens permet aparcar un vehicle en una mica de pla entre la intersecció dels camins.

Agafem el corriol que puja paral·lel a la carretera, direcció Pinós per anar canviant suaument el rumb i prendre direcció nord, de baixada, per camí ample, en moments més definit i d’altres més accidentat que ja no deixem fins arribar a la Riera de Merlès.

Arribem la riera deixant la casa del Mas a la dreta, punt que ens marca la tornada de la circular que iniciem a l’entorn de la riera i que després ens portarà de retorn a dalt la carena.

Passem la riera pel pont del Molí del Mas i agafem la carretera pavimentada riera amunt seguint les marques grogues que no deixem fins a tornar a enfilar-nos carena amunt; Aviat trobem la resclosa i les cases de La Caseta, Cal Ferrer, Cal Ribera… Seguim direcció nord, amb la vista posada a la riera per deixar el camí pavimentat i seguir per corriol entre noguers i bosc de ribera per una banda i la fàbrica i altres cases per l’altra banda de la riera.

Arribem al pont gòtic de Sant Martí de Merlès. Punt on val la pena d’aturar-nos una estona per a gaudir de les formacions rocoses fruit de l’erosió del pas de l’aigua tan característiques d’aquesta riera. Aquí també hi trobarem senyalitzat el camí que ens porta uns metres més amunt al nucli de Santa Maria de Merlès.

Travessem el pont de Sant Martí i continuem riera amunt passant primer per la paret esquerra de la canal per agafar el corriol que ens porta al Molí d’Escrigues.

Agafem el camí pavimentat per desviar-nos a l’est deixant enrere la riera fins arribar al càmping. Just abans, trenquem a la dreta per camí ample passant per davant de l’església de Sant Martí de Merlès. Seguim el camí ample paral·lel a la riera, en alguns moments des d’una alçada considerable i amb unes vistes immillorables. Anem trobant algunes cases, la fàbrica… fins arribar a la casa pairal del Mas, casa de gran bellesa per la seva construcció austera.

Deixem El Mas enrere per agafar el camí que puja directe carena amunt fins a trobar el punt de sortida.

Llocs d'interès

22/02/2023 05:55

Santa Maria de Merlès

Copy the following HTML iframe code to your website:

  • Distance Instructions
Label
  • Distància 9 km
  • Durada 2 h 17 min
  • Velocitat 4.0 km/h
  • Altitud mín. 496 m
  • Altitud màx. 683 m
  • Ascens 277 m
  • Descens 280 m